Το όχι δεν είναι απόρριψη

Σε ένα sex positive festival στο Βερολίνο είχα πάρει μέρος σε μια άσκηση που πήγαινε ως εξής: Χωρισμένοι σε δυάδες είχαμε 10 λεπτά να επικοινωνήσουμε μόνο με ναι όχι και ίσως. Στα πρώτα 5 λεπτά το ένα άτομο άγγιζε το άλλο και το δεύτερο απαντούσε με ναι όχι ή ίσως. Αν απαντούσε ναι το πρώτο άτομο συνέχιζε το άγγιγμα κλιμακώνοντας το και σε άλλα σημεία του σώματος. Αν απαντούσε ίσως συνέχιζε να αγγίζει στο ίδιο σημείο αλλά χωρίς να κλιμακώνει. Αν απαντούσε όχι τότε το πρώτο άτομο έλεγε ευχαριστώ και δοκίμαζε ένα άγγιγμα σε ένα άλλο σημείο. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο αντάλλασσαν ρόλους. Μετά από 10 λεπτά μπορούσες να δεις μέσα στο χώρο από ζευγάρια που ήταν με όλα τους τα ρούχα και αγγίζονταν στο χέρι μέχρι ζευγάρια που είχαν γδυθεί πλήρως και απολάμβαναν ένα καθαρά ερωτικό άγγιγμα. Όλα τα πρόσωπα όμως εκεί μέσα ήταν χαμογελαστά. Μια ατμόσφαιρα συλλογικής χαράς επικρατούσε στην ατμόσφαιρα! Πολλά όχι και πολλά ναι είχαν ακουστεί αλλά όλοι ήταν ευχαριστημένοι.

Το όχι δεν είναι απόρριψη

Μια φράση που εύκολα λες, ίσως ακόμη και να την καταλαβαίνεις με τη λογική αλλά δύσκολα την αποδέχεσαι στην πράξη. Στις κοινωνίες μας μαθαίνουμε να θεωρούμε κάθε άρνηση ως απόρριψη. Στις κοινωνίες μας φέρνουμε μέσα μας τραύματα που πολλές φορές προέρχονται από την απόρριψη που βιώσαμε ως μικρά παιδιά από τους “σημαντικούς άλλους” ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν ήταν τέτοια.

Το όχι δεν είναι απόρριψη

Ένα άτομο που σου λέει όχι σου αποκαλύπτει κάτι για το ίδιο. Μόνο αν μπορείς να εμπιστευθείς τα όρια του άλλου ατόμου μπορείς να συνδεθείς ουσιαστικά μαζί του. Μόνο αν νιώθει σίγουρο και ασφαλές να πει όχι το ναι του αποκτά όλη του την αξία, τη μαγεία και τη μεγαλοπρέπεια.

Το όχι δεν είναι απόρριψη

Μόνο όταν μπορείς να εκφράσεις καθαρά τα όχι σου και να βάλεις τα όρια σου είσαι ελεύθερος να εξερευνήσεις τις επιθυμίες σου και να γιορτάσεις τα ναι σου. Το όχι είναι η αρχή της ελευθερίας.

Το όχι δεν είναι απόρριψη

Το όχι σε αυτό σημαίνει ναι σε κάτι άλλο, το όχι έτσι σημαίνει ναι αλλιώς. Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας να έχουν το θάρρος να πουν όχι. Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας όταν μας λένε όχι να απαντάμε ευχαριστώ και να το εννοούμε.

|> Happy Sisyphus

Happy Sisyphus
Ο αγώνας και μόνο προς την κορυφή αρκεί για να γεμίσει μιαν ανθρώπινη καρδιά. Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο.

της/του δημιουργού!

Πατριαρχική Μονογαμία

Πατριαρχική μονογαμία: Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!