Φίλοι Του Ανθρώπου

Πριν αρκετά χρόνια υπήρχε μια ομάδα-παρέα ανθρώπων που λεγόταν «Φίλοι Του Ανθρώπου». [1] Έβγαζαν διάφορα αυτοκόλλητα, αφίσες, μπλουζάκια και τζιβάνες με έξυπνες, χιουμοριστικές αλλά και σοβαρές ατάκες, οργάνωναν διάφορα καταστασιακά χάπενινγκς και αλλόκοτες παρεμβάσεις, μοιράζανε δωρεάν προφυλακτικά και διοργάνωναν μερικά από τα καλύτερα πάρτι που έχω πάει (και έχω πάει σε ουκ ολίγα). Ένα από τα «συνθήματά» τους έλεγε: «Άμα ξέρεις τι θέλεις θα βρεις τρόπο να το κάνεις». Τώρα βεβαίως, θα μου πείτε, οι επιθυμίες μας περιορίζονται από τις κοινωνικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον. Αν θέλω να βγάλω βράγχια για να αναπνέω κάτω από το νερό οι πιθανότητες είναι ότι όσο και αν το επιθυμώ δεν θα τα καταφέρω. Ναι, μπορεί αυτό το ρητό να μοιάζει σχεδόν αφελές, ίσως υπερβολικά αισιόδοξο αλλά αυτές τις μέρες ήρθε ξανά μετά από χρόνια με έναν παράξενο τρόπο στη μνήμη μου και ένιωσα σαν να μεταφέρει μια σημαντική αλήθεια που είναι μπροστά μας και όμως δεν τη βλέπουμε.

Ίσως αυτή η ατάκα «μίλησε» μέσα μου αυτήν την περίοδο γιατί για πολύ καιρό ένιωθα ότι πραγματικά δεν ήξερα τι ήθελα. Μπορεί να έβαζα στόχους και να τους άφηνα στην μέση για να ξεκινήσω καινούριους ή ακόμα χειρότερα να τους έφερνα σε πέρας χωρίς να νιώσω ιδιαίτερη ικανοποίηση από αυτό. Όλα όσα έκανα έμοιαζαν να μην έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους ή και να είναι τελείως αντιφατικά. Ένιωθα να πατάω όχι σε δύο αλλά σε εκατόν δύο βάρκες ταυτόχρονα. Κι αυτή η αίσθηση σε διάφορες παραλλαγές κρατούσε χρόνια. Αυτήν την περίοδο όμως νιώθω ότι επιτέλους βρήκα τι θέλω να κάνω και ήρθε η ώρα να βρω τους τρόπους. Άλλωστε και το πρόβλημα με τα βράγχια που λέγαμε πριν ίσως λυθεί με μπουκάλες οξυγόνου. Στην τελική αυτό που στην πραγματικότητα ήθελα εξ αρχής δεν ήταν να βγάλω βράγχια αλλά να αναπνέω κάτω από το νερό.

Πολλές φορές νομίζω ότι ενώ συνειδητά θέλω κάτι ένα κομμάτι μου κρυφά δουλεύει για το αντίθετο. Είναι σαν ένας κρυφός, δεύτερος εαυτός να σαμποτάρει αυτό που έχω επιλέξει να πραγματοποιήσω. Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα το έχετε παρατηρήσει σε φίλους/ες σας ή ίσως και σε εσάς τους ίδιους/ες. Πολλές φορές είναι σαν εμείς να βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας. Σαν να λέμε ότι θέλουμε κάτι αλλά το σώμα μας, οι σκέψεις και οι πράξεις μας να δείχνουν ότι επιθυμούμε κάτι άλλο. Με αυτό το κομμάτι του εαυτού μου που θέλει τα αντίθετα αποφάσισα να κάνω ειρήνη. Να του δώσω το χώρο και το χρόνο να εκφραστεί, να έρθει στην επιφάνεια και να το απολαύσω. Χωρίς να το κρίνω. Είμαι ακόμη στην αρχή. Αλλά κάτι φαίνεται να κινείται. Τα μέχρι τώρα ασύνδετα κομμάτια φαίνεται να ενώνονται σε ένα ενιαίο παζλ. Η δημιουργικότητα αυξάνεται, οι στιγμές απόλαυσης το ίδιο. Κάτι αλλάζει.

Σε αυτό το ταξίδι αναζητώ τους συνοδοιπόρους που θα αποτελέσουν τη «φυλή» μου. Κάποια μικρά βήματα ήδη έχουν γίνει (Για παράδειγμα η ιστοσελίδα: www.sexpositive.gr που βγήκε στο διαδικτυακό αέρα και πάει καλά), τα μεγαλύτερα μένουν να τα χαράξουμε μαζί (άλλωστε και «το πιο μεγάλο ταξίδι ξεκινάει με ένα μικρό βήμα»). Το μπλογκ polyamorygr.wordpress.com  μετά από οκτώ χρόνια νομίζω ότι έκανε τον κύκλο του. Όχι δεν θα το καταργήσω, αλλά θα αλλάξει χαρακτήρα. Δεν θα σταματήσει φυσικά να μιλάει για τις ανοικτές σχέσεις και την πολυσυντροφικότητα. Θα ανοίξω όμως τη βεντάλια των θεμάτων για να μιλήσω για όλα όσα με απασχολούν: τα βιβλία, τις τέχνες, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνία, το σύνολο της ζωής. Αν θέλετε να ενημερώνεστε αποκλειστικά για την πολυσυντροφικότητα και τα sex positive θέματα η ιστοσελίδα sexpositive.gr θα καλύπτει τις ανάγκες σας και με το παραπάνω. Αν και τα υπόλοιπα που θα δείτε στο polyamorygr.wordpress.com σας φανούν ενδιαφέροντα θα συνεχίσουμε να τα λέμε και από το polyamorygr.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για εμένα τώρα δεν είναι να πετύχω τους νέους στόχους αλλά να μάθω να απολαμβάνω τη διαδρομή γιατί όπως έλεγε και ο αγαπημένος μου Αλμπέρ Καμύ: «Ο αγώνας και μόνο προς την κορυφή αρκεί για να γεμίσει μιαν ανθρώπινη καρδιά. Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο». Ή όπως θα έλεγαν οι «Φίλοι του Ανθρώπου»: Η γη γυρίζει. Ας αράξουμε να απολαύσουμε το ταξίδι. 

[1] ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

|> Happy Sisyphus

Happy Sisyphus
Ο αγώνας και μόνο προς την κορυφή αρκεί για να γεμίσει μιαν ανθρώπινη καρδιά. Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο.

της/του δημιουργού!

Πατριαρχική Μονογαμία

Πατριαρχική μονογαμία: Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!