Η επανάσταση του αγγίγματος!

Η επανάσταση του αγγίγματος, μια επανάσταση που μένει να γίνει!

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω και του covid το άγγιγμα μεταξύ των ανθρώπων έχει μειωθεί πάρα πολύ προκαλώντας ήδη ορατά, αρνητικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ήδη όμως πριν τον κορωνοϊό για την πλειοψηφία των ανθρώπων το άγγιγμα ήταν κάτι επιτρεπτό κυρίως μέσα σε πλαίσια σεξουαλικότητας ή θεραπείας.

Ειδικά για όσους έχουμε ανατραφεί ως άνδρες το άγγιγμα επιτρέπονταν μόνο ως αναπαράσταση ξύλου, στις πολεμικές τέχνες και στα αθλήματα. Οποιοδήποτε άγγιγμα ή ένδειξη τρυφερότητας μεταξύ φίλων θεωρείται μη αρρενωπό και γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας. Είναι εντυπωσιακό το πως η κουλτούρα της σεξουαλικότητας στην οποία βασίζονται οι κοινωνίες μας έχει αρνητικές συνέπειες ακόμα και στις καθαρά μη σεξουαλικές σχέσεις δημιουργώντας σώματα που πραγματικά πεινάνε εξαιτίας της έλλειψης αγγίγματος.

Είναι πια και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη την αγκαλιά και το άγγιγμα από άλλα άτομα. Τα χάδια και οι αγκαλιές μεταξύ άλλων μειώνουν την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με το στρες και διεγείρουν την απελευθέρωση ορμονών χαλάρωσης και ευχαρίστησης όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη. ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη συχνότητα της αναπνοής,κα. Βοηθούν έτσι στην αντιμετώπιση της θλίψης, τη θωράκιση της καρδιάς, την προστασία από ασθένειες και τη γρήγορη ανάρρωση από αυτές, κλπ.

Η τροφή μας σε αγγίγματα και αγκαλιές είναι πολύ σημαντική και δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν έχουμε ερωτικό σύντροφο. Χρειαζόμαστε πραγματικά μια επανάσταση που θα νομιμοποιήσει την ανθρώπινη ανάγκη της εγγύτητας στο σύνολο των σχέσεων μας, βγάζοντας τη από τα στενά όρια της ερωτικής σχέσης. Ας προωθήσουμε τη δημιουργία κοινοτήτων που θα επανοηματοδοτήσουν το άγγιγμα, το χάδι, τη φιλία, την τρυφερότητα και την οικειότητα αλλά και το σύνολο των κοινωνικών μας σχέσεων σε νέες βάσεις. Πρόκειται για την επανάσταση του αγγίγματος, μια επανάσταση της καθημερινής ζωής που μένει να γίνει.


Ο Γιώργος Σώρος είναι υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το Σάββατο 9/4 στις 17:00 θα συντονίζει ένα κύκλο βιωματικών σεμιναρίων εστιασμένα στο άγγιγμα με τίτλο «Αγκαλιάζοντας την απόλαυση» στο Κέντρο προσωπικής και ψυχικής ανάπτυξης “Σύνδραση” στα Κάτω Πετράλωνα.

Το event στο facebook

|> Happy Sisyphus

Happy Sisyphus
Ο αγώνας και μόνο προς την κορυφή αρκεί για να γεμίσει μιαν ανθρώπινη καρδιά. Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο.

της/του δημιουργού!

Πατριαρχική Μονογαμία

Πατριαρχική μονογαμία: Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!